ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5: Κυπαρίσσι-Άγιος Δημήτριος-Αλεποχώρι-Σπαρτιά-Ιερά Μονή Αγίων Πάντων

Χάρτης


Μήκος

13.000 μέτρα

Οδικές συνθήκες

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σε καλή κατάσταση

Περιγραφή

Μία από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές ξεκινάει από το σημείο αυτό. Βρίσκεστε στο 19ο χιλιόμετρο από του Κουρλαμπά και η πινακίδα σας πληροφορεί ότι αριστερά πηγαίνετε προς Κυπαρίσσι, Άγιο Δημήτριο, Αλεποχώρι.

Ο προορισμός είναι τα αναρριχητικά πεδία του Αλεποχωρίου και της Σπαρτιάς αλλά και οι Ιερές Μονές των Αγίων Πάντων και των Ταξιαρχών. Όμως ακόμα κι αν δεν σας μαγεύει η αναρρίχηση ή δεν θέλετε να φτάσετε σε μοναστήρι, μη διαγράψετε τη διαδρομή. Θα σας αποζημιώσει το όμορφο φυσικό τοπίο, με τον ποταμό Τευθέα να καθοδηγεί και να δροσίζει το διάβα σας.

Το Αλεποχώρι και η Σπαρτιά αλλά και τα υπόλοιπα χωριουδάκια που θα συναντήσετε δεξιά και αριστερά του δρόμου, είναι μικρά φτωχικά χωριά που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία τους στο πέρασμα του χρόνου.

Καλοσυνάτοι οι κάτοικοι, υποδέχονται ευχάριστα κάθε επισκέπτη που δεν τον βλέπουν ως τουρίστα αλλά ως φίλο που προσθέτει μια άλλη νότα στη μοναξιά τους.

Μηδενίζουμε το κοντέρ στο σημείο που αρχίζει η παράκαμψη. Ο δρόμος στενεύει αλλά παραμένει πάντα άσφαλτος, διασχίζοντας μια καταπράσινη περιοχή.

Στο 1,1 χλμ. περνάμε μέσα απ' τα Κριθαράκια, το δημοτικό σχολείο και την εκκλησία τους.

Το τοπίο γίνεται σιγά - σιγά ημιορεινό χωρίς να λείπουν και οι καλλιέργειες (κυρίως σπαρτά), ενώ τα "ζωντανά" (πρόβατα και γίδια), οι μόνιμοι και κυρίαρχοι "κάτοικοι" της περιοχής, απολαμβάνουν τη βοσκή που απλόχερα τους προσφέρεται.

Στο 3,2 χλμ., εγκαταλείπουμε την Δημοτική Ενότητα Φαρρών και εισερχόμαστε στην Δημοτική Ενότητα Τριταίας.

Το τοπίο γίνεται όλο και πιο ορεινό ενώ, στα 5 χλμ. έχουμε την πρώτη συνάντηση μας απο κοντά με τον ποταμό Τευθέα. Κυλάει ήσυχα στα δεξιά μας, μέσα απο πλατάνια.

Στα 5,6 χλμ. πινακίδα μας πληροφορεί ότι αριστερά πάμε για Τσαουρδαίικα και ευθεία για Αλεποχώρι ( 8 χλμ.), Σπαρτιά (13 χλμ.).

Δεύτερη πινακίδα στο ίδιο σημείο μας δείχνει ότι ευθεία μπροστά μας είναι ο Άγιος Δημήτριος (4 χλμ.) και δεξιά μας το Κυπαρίσσι, τα Κυριακαίικα (1 χλμ.) και Μουζιλαίικα (2 χλμ).

Στα 7,8 χλμ. μπαίνουμε στο χωριό Άγιος Δημήτριος. Στα 8,5 χλμ σταθείτε λίγο. Δεξιά κυλάει ο Τευθέας και ακριβώς δίπλα του ορθώνεται μια όμορφη πλαγιά με κυπαρίσσια. Ένα κυπαρισσόδασος που προστίθεται στα πολλά πεύκα και στην υπόλοιπη πλούσια βλάστηση της περιοχής.

Στα 9,1 χλμ. δώστε προσοχή στην πινακίδα. Ένας χωματόδρομος δεξιά οδηγεί στη Μονή Αγίων Πάντων (3 χλμ.), στο Βελιμάχι (5 χλμ.) και στην Ερυμάνθεια (10 χλμ.).

Το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων είναι ένα απ' τα σημαντικά αξιοθέατα του Δήμου Τριταίας, με πλούσια ιστορία και σε ωραία θέση.

Συνεχίζοντας ευθεία πηγαίνουμε για Αλεποχώρι. Ανεβαίνοντας στον ανηφορικό δρόμο βλέπουμε τις γυμνές πλαγιές του Ερύμανθου, που μας προϊδεάζουν για τα αναρριχητικά πεδία που θα συναντήσουμε, τα οποία βρίσκουμε στα 12,3 χλμ. Ορθώνονται επιβλητικά στα δεξιά μας, ενώ ακριβώς μπροστά τους ρέει ο Τευθέας μέσα από ένα όμορφο πλατανόδασος.

Στα 12,9 χλμ., περνάμε το γεφυράκι και μπαίνουμε στο Αλεποχώρι.

Από εδώ ένας χωματόδρομος οδηγεί στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών που το εγκατέλειψαν πριν πολλά -πολλά χρόνια και οι καλόγεροι

καθώς το πολύ χιόνι δεν τους επέτρεπε να ζήσουν.

Άλλος χωματόδρομος βγαίνει πριν από το χωριό Σπαρτιά όπου και εκεί συναντώνται ουκ ολίγοι αναρριχητές. Βεβαίως ο χωματόδρομος προς Σπαρτιά είναι βατός κυρίως για "4x4" και μηχανές "εντούρο".

Αν θέλετε να ανεβείτε στη Μονή Ταξιαρχών θα χρειαστεί να κάνετε και περίπου μισή ώρα πεζοπορία αφού ακόμη και τα τζιπ τα βρίσκουν δύσκολα (εκτός αν πάτε από Βελιμάχι - Σπαρτιά όπου η διαδρομή είναι βατή με αυτοκίνητο).

Κλεισμένο γύρω - γύρω από βουνοκορφές του Ερύμανθου και με την πλάτη να προστατεύεται από ένα όμορφο ελατόδασος, το Αλεποχώρι.


Βίντεο

Διαδρομή: Κυπαρίσσι-Άγιος Δημήτριος-Αλεποχώρι-Σπαρτιά-Ιερά Μονή Αγίων Πάντων


Σημεία ενδιαφέροντος