Σκούρα

Δημοτική ενότητα

Τριταίας

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 6977905856 (κ. Σπυρίδων Πετρούτσος)

Περιγραφή

Ο μεγάλος καταπράσινος κάμπος έκτασης πολλών χιλιάδων στρεμμάτων που διαρρέεται από το μεγάλο παραπόταμο του Πηνειού αγκαλιάζει το χωριό Σκούρα, η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οποίου έχει μείνει αναλλοίωτη σε πείσμα των καιρών.

Βρίσκεται κοντά στις πλαγιές του όρους Σκόλλις. Κοντά στο χωριό βρίσκεται πηγή με το όνομα "Βελίτσα". Εγγύς του χωριού διέρχεται και ο χείμαρρος Βουντούχλα (ή Σκουροπόταμος).

Αναφέρεται ως χωριό τουλάχιστον από το 1700. Ο οικισμός απείχε δυο ώρες δρόμο στα 1885 από την Προστοβίτσα, την τότε έδρα του Δήμου Τριταίας, ενώ το ίδιο αναφέρει στα 1903 και ο Χρήστος Κορύλλος. Το 1952 και το 1960 βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού αρχαιότητες μυκηναϊκής προέλευσης.

Σχετικά με το όνομα του χωριού υπάρχει τόσο η άποψη ότι είναι ανθρωπωνυμικό και προήλθε από το επίθετο της οικογένειας που κατοικούσε στην περιοχή όσο και η άποψη ότι το κανονικό όνομα του χωριού είναι το Εσκούρα προερχόμενο από τη λέξη escuel ή excuel, όπως αναφέρεται σχετική φράση στο Χρονικόν του Μορέως, η οποία με τη σειρά της είναι αντιδάνειο από τη βυζαντινή λέξη εξκούβιτον η οποία σημαίνει "άγρυπνη φύλαξη επίκαιρων θέσεων".

Βρίσκεται σε υψόμετρο 254 μέτρων.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
120 κάτοικοι
Οδική πρόσβαση
Ναι

Μέσω Ε.Ο. 111.

Συγκοινωνία

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)

Χάρτης


Σημεία ενδιαφέροντος

Στο Μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα και σπάνια έγγραφα από την ένδοξη εποχή του «Γέρου της Δημοκρατίας». Επίσης εκτίθ...

περισσότερα »