Χρυσοπηγή
Δημοτική ενότητα
ΦαρρώνΕπικοινωνία
Τηλέφωνα | 6974368836 (κ. Γιώργος Βασιλόπουλος) |
---|
Περιγραφή
Προχωρώντας ευθεία μετά το Ελληνικό συναντάμε το χωριό Χρυσοπηγή, από το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να φτάσει οδικώς στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας, που είναι κυκλωμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους, σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Κτίστηκε τα τέλη του 12ου αιώνα και περιέχει χειρόγραφα από το 1309, καθώς και έγγραφα του 1635 από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως προς το Μοναστήρι. Καταστράφηκε το 1770 στα Ορλωφικά και ξαναχτίστηκε το 1812 από το μοναχό Ανανία για να ξανά καταστραφεί το 1825 από τον Ιμπραήμ. Μετά το τέλος της επανάστασης χτίστηκε ξανά. Σήμερα έχει κηρυχτεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το χωριό αναφέρεται στην ενετική καταγραφή Γκριμάνι (Grimani) του 1700 με 12 οικογένειες ή 46 κατοίκους. Στα Ορλωφικά το 1770 ο Σουλεϊμάν Τζιαπάρι μαζί με τους Τουρκαλβανούς στρατιώτες του πυρπόλησαν το χωριό καθώς και το μοναστήρι της Χρυσοποδαρίτισσας. Τον Μάιο του 1826 ο Ιμπραήμ Πασάς πυρπόλησε ξανά το χωριό και κατέστρεψε ολοσχερώς το μοναστήρι. Παρά όλες αυτές τις καταστροφές που υπέστη, στην επιστημονική έρευνα της γαλλικής αποστολής του στρατηγού Μαιζώνος (1829-1830) αναφέρεται ότι έχει 27 οικογένειες. Το 1840 είχε 242 κατοίκους.
Στις 29 Απριλίου 1944, στα τέλη της Κατοχής πυρπολήθηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι να μείνουν άστεγοι γι' αρκετά χρόνια μέχρι να ανοικοδομήσουν ξανά τα σπίτια τους
Στη Χρυσοπηγή ο επισκέπτης θα δει τον Ναό του Αγιάννη της Σποδιάνας με τις αγιογραφίες οι οποίες αποτελούν ξεχωριστό είδος «Νεζερίτικης τεχνοτροπίας» καθώς και το Ναό του Αγιάννη του Προδρόμου με το ανακαινισμένο καμπαναριό, να απολαύσει τη θέα πού προσφέρει το χωριό, θα δει τον παραδοσιακό νερόμυλο αλλά και τις σπηλιές που υπάρχουν στην περιοχή. Από εδώ ξεκινά ένα σημαντικό μονοπάτι για πεζοπορία και ορειβασία προς τη Χιονότρυπα.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μέτρων.
Βασικά στοιχεία
- Πληθυσμός
- 183 κάτοικοι
- Οδική πρόσβαση
- Ναι
Μέσω Ε.Ο. Πατρών-Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων.
- Συγκοινωνία
Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)
Χάρτης
Σημεία ενδιαφέροντος
Σώζονται ελάχιστα απομεινάρια του κάστρου στην κορυφή του βράχου Τούρλα.
Στο λόφο του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται ερείπια παλιαοχριστιανικής Βασιλικής.