Δεμέστιχα

Δημοτική ενότητα

Λεοντίου

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 2694041300, 6984037360 (κ. Αντώνης Μιχαλόπουλος Εκπρόσωπος Τ.Κ.)

Περιγραφή

Βρίσκεται 45 χλμ νοτιοανατολικά της Πάτρας και σε υψόμετρο 770 μέτρων. Για να φθάσουμε στα Δεμέστιχα ακολουθούμε τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Στο ύψος του 35ου χλμ της επαρχιακής οδού Πάτρας - Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στη θέση Αγρίδι στρίβουμε αριστερά. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους, ιδρυτής της Αχάια Κλάους, συνεργάστηκε με τους κατοίκους του χωριού.

Μετά από προτροπή του άρχισε η καλλιέργεια ασπρο-μαυροδάφνης και ροδίτη. Παράλληλα ιδρύθηκε στο χωριό εργοστάσιο οινοποιήσεως σταφυλιών, το κτίριο του οποίου διατηρείται έως σήμερα.

Τα εμφιαλωμένα κρασιά της ACHAIA CLAUSS λευκό και κόκκινο με την ετικέτα «Δεμέστιχα», είναι προϊόντα του χωριού, που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και βραβεύτηκαν σε πολλές εκθέσεις κατά το παρελθόν. Εκτός από το λιθόστρωτο πλάτωμα στο κέντρο του χωριού, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Προφ. Ηλία, η οποία βρίσκεται κτισμένη σε μικρό ύψωμα κοντά στην πλατεία.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
39 κάτοικοι
Οδική πρόσβαση
Ναι

Χάρτης


Σημεία ενδιαφέροντος

Εργοστάσιο της οινοποιίας Γουσταύου Κλάους στα Δεμέστιχα

 Βρίσκεται στον οικισμό Δεμεστίχων και έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο...

περισσότερα »