Φαραί

Δημοτική ενότητα

Φαρρών

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 6932087748 (κ. Κωνσταντίνος Κάντζαρης-Πρόεδρο

Περιγραφή

Εδώ χτυπούσε πριν από πολλούς αιώνες, η καρδιά της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Αι Φαραί ήταν αρχαία πόλη της Αχαΐας, προϊόν συνοικισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Φάρητο γιο της Φιλοδάμειας και εγγονό του Δαναού. Βρισκόταν πενήντα στάδια απόσταση από την Πάτρα (περίπου 9 χλμ.) και εκατό από τη θάλασσα (περίπου 18 χλμ.), χτισμένη στις όχθες του ποταμού Πείρου.

Αποτέλεσε μέλος του Κοινού των Αχαιών και της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην εποχή του υπήρχαν ο περίβολος της Αγοράς της πόλης και το μαρμάρινο άγαλμα του Αγοραίου Ερμή το οποίο έφερε επιγραφή στην οποία αναφερόταν ότι ήταν ανάθημα του Μεσσήνιου Σίμυλου, καθώς και το φημισμένο «Χρηστήριο», ένας βωμός που όποιος ήθελε, πήγαινε και έπαιρνε χρησμό από τον θεό ακολουθώντας συγκεκριμένο τελετουργικό. Εκεί υπήρχε και η πηγή με το ιερό ύδωρ του Ερμή. Επίσης δίπλα στον Πείρο υπήρχε άλσος με υπεραιωνόβια πλατάνια. Την εποχή του Καίσαρα Αυγούστου η πόλη ανήκε στη δικαιοδοσία του διοικητή της Πάτρας.

Οι Φαρές, υπήρξαν ιδρυτικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας (281π.χ).

Στην περιοχή υπάρχει ένα πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα όπως: Ρωμαϊκό Λουτρό, Τεχνικούς Τύμβους στην Σταρόλακκα και Μυκηναϊκούς Τάφους. Στην πλατεία του χωριού, βρίσκεται ο πέτρινος Ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται η καθιερωμένη «Γιορτή Κρασιού», η οποία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου απ’ όλη την περιοχή.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 141 μέτρων.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
466 κάτοικοι
Προϊόντα που παράγει

Λάδι

Οδική πρόσβαση
Ναι

Μέσω Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως (111)

Συγκοινωνία

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)

Χάρτης


Σημεία ενδιαφέροντος

Στις Φαρές, στην περιοχή μεταξύ Ισώματος και Πρεβέδου έχουν αφήσει τα ίχνη τους οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης των Φαρών, π...

περισσότερα »

Ιερά Μονή Νοτενών στον Σκιαδά

Κοντά στο χωριό Σκιαδά, σε μία από τις πλαγιές του Ερύμανθου, είναι χτισμένη η Μονή που έλαβε το όνομά της, κατά μια εκδο...

περισσότερα »