Ιερά Μονή Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι

Πότε εορτάζει
Των Αγίων Πάντων

Περιγραφή

Κοντά στο χωριό Βελημάχι της Τριταίας και περιτριγυρισμένο από θαυμάσιο δάσος, λειτουργεί το μοναστήρι των Αγίων Πάντων, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με θρύλους και παραδόσεις.

Αξιόλογη είναι η εικονογράφηση των τριών ναών που βρίσκονται στο εσωτερικό της Μονής: Ευαγγελιστρίας, Αγίου Ιωάννου, Αγίων Πάντων. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια στην Ιερά Μονή έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού εργασίες αναστήλωσης των εξωτερικών της χώρων, αλλά και των κελιών.

Η Ιερά Μονή Εορτάζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων με θρησκευτική λαμπρότητα.

 

Ιστορικά στοιχεία

Στην αρχή η Μονή χτίστηκε εκεί όπου είναι σήμερα η Μονή Ταξιαρχών στη ρίζα του Ερύμανθου. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες εξανάγκασαν τους μοναχούς να κατέβουν προς τα κάτω και έχτισαν τη Μονή στη θέση Άγιος Αντώνιος απέναντι από τη σημερινή της θέση. Αλλά και η νέα θέση δε συνέβαλε στην ομαλή λειτουργία της Μονής.

Η σημερινή Μονή θα πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1715 - 1728 από τον ιερομόναχο Νεκτάριο, στον οποίο οι παραδόσεις αποδίδουν σπουδαίες ικανότητες, ακόμα και θαυματουργικές.

Λίγο μετά την ίδρυσή της (1748), η Μονή αναγνωρίστηκε ως σταυροπηγιακή. Με το πέρασμα του χρόνου, απέκτησε πνευματικούς δεσμούς με το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Το 1755 της παραχωρήθηκε το Μετόχι του Αγίου Γεωργίου. Οι ελάχιστοι καλόγηροι από το Σινά που μόναζαν στο Μετόχι έφυγαν το 1777. Μετά από παρέμβαση των Σιναϊτών μοναχών, κατά μια παράδοση, προστατεύθηκε η Μονή από τις τοπικές τουρκικές αρχές, με διάταγμα του Σουλτάνου.

Βέβαια για το θέμα της προστασίας της Μονής από το Σουλτάνο υπάρχουν διάφορες παραδόσεις.

Οδική πρόσβαση
Ναι

Χάρτης


Δείτε επίσης

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου στην Σπαρτιά

Παλιά πέτρινη εκκλησία με ενδιαφέρον καμπαναριό η οποία αγιογραφήθηκε το 1868. Ήταν θολωτή, αλλά αργότερα η στέγη αντικαταστάθηκε...

περισσότερα »

Πρόκειται για νέο εκκλησάκι μόλις 100 μέτρα έναντι του οικισμού, το οποίο έχει κτιστεί στην θέση παλιότερης πέτρινης εκκ...

περισσότερα »