Ερυμάνθεια

Δημοτική ενότητα

Τριταίας

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 6976849864 (κ. Παναγιώτης Κούτρας, Εκπρόσωπος Τ.Κ.)

Περιγραφή

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο όρος Ερύμανθος που δεσπόζει πάνω από χωριό. Η Ερύμανθεια απέχει 40 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα, έχει υποκαταστήματα πολλών δημόσιων υπηρεσιών, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Κέντρο Υγείας, Ταχυδρομείο, Ειρηνοδικείο, από το 1935 και Τραπεζικό υποκατάστημα.

Στην Ερυμάνθεια έχουν βρεθεί ίχνη Κυκλώπειων Τειχών και λείψανα αρχαίου Ναού. Κατά την Φραγκοκρατία στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Οθωμανοί, εκχριστιανισμένοι κατά άλλους, από τους οποίους ονομάστηκε Τουρκοχώρι και με αυτό το όνομα αναφέρεται σε όλους τους φορολογικούς καταλόγους και απογραφές.

Το 1700 μεταφέρθηκαν από τους Ενετούς στην περιοχή οικογένειες από την περιοχή της Δύμης. Στη δεύτερη Τουρκοκρατία αναφέρεται ότι ήταν έδρα Αγά και διέθετε και τζαμί. Μετά την απελευθέρωση το τζαμί μετατράπηκε σε οικία, ή θέση του ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η κεντρική πλατεία της Ερυμάνθειας.

Το 1835 με την σύσταση των δήμων έγινε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ερυμάνθιας με έδρα την Προστοβίτσα. Το 1861 καταργείται ο Δήμος Ερυμανθίας και ενσωματώθηκε στον Δήμο Τριταίας. Από το 1862 έως το 1911 αποτέλεσε και έδρα του δήμου.

Στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στις 27 και 28 Ιουλίου 1943 αντάρτες υπό την αρχηγία του Καπετάν Ωρίωνα επιτέθηκαν στην Ιταλική φρουρά του χωριού. Στις δύο μάχες που έγιναν οι αντάρτες είχαν μηδαμινές απώλειες σε αντίθεση με του Ιταλούς που είχαν βαριές απώλειες κι όσοι επέζησαν πιάστηκαν αιχμάλωτοι, επίσης οι αντάρτες αποκόμισαν πλούσιο πολεμικό υλικό.

Την επόμενη μέρα στις 29 Ιουλίου 1943 έφτασε στην Ερυμάνθεια γερμανικός λόχος με 100 άρματα με σκοπό αντίποινα. Ενώ οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει το χωριό οι Γερμανοί κατέστρεψαν όλα τα σπίτια , αναφέρονται 115 κατεστραμμένες οικίες, εκτός την εκκλησία, ήταν μάλιστα τέτοιο το μένος τους που κατέστρεψαν αμπέλια καλλιέργειες και ότι άλλο μπορούσαν.

Ο Δήμος κάθε χρόνο διοργανώνει εμποροπανήγυρη – ζωοπανήγυρη στην περιοχή της «Βουντούχλας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωοπανήγυρη εδώ ξεκίνησε το 1901 με Βασιλικό Διάταγμα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 407 μέτρων.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
173 κάτοικοι
Προϊόντα που παράγει

Κτηνοτροφία, Λάδι, Μέλι

Παραγωγοί

  • Αλέξανδρος Γκοράνης-Μελισσοκόμος Τηλέφωνα: 6973826218 | Προϊόντα:

    Μέλι


Οδική πρόσβαση
Ναι

Μέσω Ε.Ο. 111.

Συγκοινωνία

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)

Χάρτης


Σημεία ενδιαφέροντος

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Χαλανδρίτσα

Πρόκειται για Ναό ρυθμού Βασιλικής που έχει θολοσκεπή με οκταγωνικό τρούλο.

περισσότερα »

Στη Χαλανδρίτσα στη θέση ‘’Ρέντες’’ προβλέπεται να γίνει το Αυτοκινητοδρόμιο ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα με πίστα αγώνων formoula 1....

περισσότερα »