Χαλανδρίτσα

Δημοτική ενότητα

Φαρρών

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 6974037355 (κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου-Πρόεδρος Τ.Κ.)

Περιγραφή

Η Χαλανδρίτσα, έδρα του Δήμου Ερυμάνθου, απέχει 17 km από την Πάτρα και βρίσκεται στον οδικό άξονα Πατρών –Καλαβρύτων. Υπήρξε έδρα της Βαρονίας της Χαλανδρίτσας η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την περίοδο της λειτουργίας της.

Το 1216 κτίστηκε ο πύργος της βαρονίας γνωστός σήμερα ως Παλιόπυργος, ο οποίος βρίσκεται μισογκρεμισμένος στο κέντρο του οικισμού. Περιμετρικά του Παλιόπυργου συναντάμε τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως υποστατικά και σήμερα έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Κοντά στο Φράγκικο Πύργο σώζεται σε άριστη κατάσταση αλλά με νεότερες προσθήκες ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 12ο αι. Στο ιερό βρίσκεται η ξύλινη εικόνα του Αγίου Αθανασίου σημαδεμένη από Τουρκικά βόλια το 1772. Στο τέμπλο υπάρχει σταυρός με δύο φίδια (το θάνατο και την αμαρτία) που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση τέλεσε το γάμο του το 1429 ο Θωμάς Παλαιολόγος με την Αικατερίνη κόρη του τελευταίου Φράγκου ηγεμόνα και βαρόνου της Χαλανδρίτσας. Ο Ναός αυτός είναι ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα που έχει ναεπιδείξει ο Ν. Αχαΐας.

Αξίζει επίσης να δείτε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (13ου-14ουαι.), τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια και γεφύρια και τα πανύψηλα πλατάνια του χωριού. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο παλαιό πέτρινο Σχολαρχείο στο οποίο φοίτησε ο Αείμνηστος Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, καθώς και το παλαιό πέτρινο Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο και ήδη εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου σε Πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού, για τη μετατροπή του σε «Κτίριο Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων» Στη Χαλανδρίτσα ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας που στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο- νεροτριβή, καθώς και Οικισμό Μυκηναϊκής Εποχής, που μαζί με το νεκροταφείο Μυκηναϊκής Εποχής με τους θολωτούς τάφους έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κάθε Αύγουστο φιλοξενεί την Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Αχαϊκών Προϊόντων που προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποιεί πληθώρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (παραδοσιακός γάμος, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά, κ.ά).

Στη Χαλανδρίτσα στη θέση ‘’Ρέντες’’ προβλέπεται να γίνει το Αυτοκινητοδρόμιο ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα με πίστα αγώνων formoula 1. Λειτουργούν: Ταχυδρομικό υποκατάστημα, Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Ο.Τ.Ε., Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Δασονομείο καθώς επίσης Κέντρο Υγείας, Κ.Ε.Π., κλπ.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 345 μέτρων.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
1.047 κάτοικοι
Προϊόντα που παράγει

Λάδι, Μέλι, Ζυμαρικά, Γλυκά κουταλιού, Τσίπουρο, Ανθοκομικά προϊόντα, Κοτόπουλα, Γαλοπούλες

Παραγωγοί

 • Άγγελος Σπηλιωτόπουλος Τηλέφωνα: 2610-317177, 6992189805 | Προϊόντα:

  Κοτόπουλα, Γαλοπούλες


 • Αλαμπασίνης Περικλής-Μελισσοκόμος Τηλέφωνα: 2610-342438 6972815185 | Προϊόντα:

  Μέλι


 • Ανδρέας Γκοράνης-Μελισσοκόμος Τηλέφωνα: 6944882719 | Προϊόντα:

  Μέλι


 • Βασίλειος Παρασκευόπουλος Προϊόντα:

  Ανθοκομικά προϊόντα


 • Γκλαβάς & ΣΙΑ Τηλέφωνα: 6944299710 | Προϊόντα:

  Εμπόριο μελισσοκομικών ειδών & εργαλείων


 • Δημήτρης Παπαγεωργίου Τηλέφωνα: 2694022162, 2694022028 (σπίτι), 6983241774 | Προϊόντα:

  Μέλι, Ζυμαρικά, Γλυκά κουταλιού, Τσίπουρο


 • Χρήστος Ιατρού-Μελισσοκόμος Τηλέφωνα: 6944658148 | Προϊόντα:

  Μέλι


Οδική πρόσβαση
Ναι

Μέσω Ε.Ο. Πατρών-Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων

Συγκοινωνία

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8).

Χάρτης


Σημεία ενδιαφέροντος

Βρίσκονται στη θέση Μαλιβέρνο – Κιβούρια, στο χωριό Μίραλι.

περισσότερα »