ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6: Διάσελο-Ερυμάνθεια-Καλέντζι

Χάρτης


Μήκος

9.000 μέτρα

Οδικές συνθήκες

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σε πολύ καλή κατάσταση.

Περιγραφή

Ξεκινάμε από το Διάσελο μπαίνουμε στον επαρχιακό δρόμο Ερυμάνθειας - Καλεντζίου και ας μηδενίσουμε το κοντέρ για λόγους καλύτερης συνεννόησης. Το φυσικό σκηνικό δεν αλλάζει.

Στο βάθος μας περιμένουν κατάφυτες πλαγιές του Ερύμανθου, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται δεξιά και αριστερά του δρόμου.

Περνάμε από ένα αντιπροσωπευτικό τοπίο της Ελληνικής υπαίθρου.

Στα 3 χλμ., αριστερά μας βλέπουμε το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας και αμέσως εισερχόμαστε στο κέντρο του ομώνυμου κεφαλοχωριού.

Φημίζεται για την κτηνοτροφία της η περιοχή, ενώ στην Ερυμάνθεια έχουν αναπτυχθεί αρκετές υπηρεσίες (μέχρι Ειρηνοδικείο υπάρχει).

Βγαίνοντας από την Ερυμάνθεια και ανηφορίζοντας προς το Καλέντζι το τοπίο αρχίζει να παίρνει ορεινή όψη.

Στα 4,5 χλμ. απ' το σημείο της παράκαμψης (το Διάσελο) αριστερά φεύγει δρόμος που οδηγεί προς το Βελιμάχι (4 χλμ.), το Αλεποχώρι (10 χλμ.) τα Κριθαράκια (17 χλμ.), τη Σπαρτιά (9 χλμ.) και το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων (6 χλμ.).

Προχωρώντας ευθεία, σε ανηφορικό "φιδωτό", αλλά καλό ασφαλτόδρομο, σε 9 χλμ. φθάνουμε στο "ηρωικό" Καλέντζι, όπως το αποκαλούν πολλοί ντόπιοι καθώς αποτελεί την πατρώα γη της οικογένειας Παπανδρέου, που έδωσε στην Ελλάδα δυο πρωθυπουργούς.

Αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του Ερύμανθου, με το ελατόδασος να εκτείνεται στην "πλάτη" του, το Καλέντζι είναι ένας τόπος ηρεμίας, ανάπαυσης, επαφής με τη φύση αλλά και ιστορικής αναπόλησης.

 


Βίντεο

Διαδρομή: Διάσελο-Ερυμάνθεια-Καλέντζι


Σημεία ενδιαφέροντος