ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: Πάτρα-Κουρλαμπά-Σταυροδρόμι-Καρπέτα

Χάρτης


Μήκος

43.100 μέτρα

Οδικές συνθήκες

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος σε καλή κατάσταση, σε όλο το μήκος της προτεινόμενης διαδρομής.

Περιγραφή

Η διαδρομή που σας προτείνουμε έχει προορισμό την περιοχή της Τριταίας. Τα αξιοθέατα και οι ευκαιρίες αναψυχής είναι κι εδώ πολλά.

Ξεκινάμε από την Πάτρα, και παίρνουμε την Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως.

Στα 8,3 χλμ. της διαδρομής (αν βεβαίως φροντίσατε να μηδενίσετε το κοντέρ στο σημείο που σας προτείναμε) βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Το σημείο ονομάζεται "Κουρλαμπάς" και βρίσκεται στα όρια του Δήμου Φαρρών.

Στο σταυροδρόμι αυτό λοιπόν έχετε τις εξής επιλογές:

* Ευθεία ο δρόμος οδηγεί στην Τρίπολη (163 χλμ.), στο Δήμο Τριταίας αλλά και το Καλέντζι.

* Αριστερά πηγαίνει προς Καλάβρυτα (63 χλμ.), Αυτοκινητοδρόμιο (10 χλμ.), προς Χαλανδρίτσα και προς Λεόντιο.

Επειδή εμείς πάμε Τριταία και Καλέντζι, συνεχίζουμε ευθεία.

Στα 9,8 χλμ., συναντάμε νέα πινακίδα που μας ειδοποιεί ότι:

* Αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς την Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Τριπόλεως και τα χωριά Βασιλικό και Ίσωμα.

Εμείς θα προσθέσουμε κάτι που δε λέει η πινακίδα, ότι φθάνοντας στο Ίσωμα, συνεχίζει δρόμος που οδηγεί στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών και στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

* Ευθεία ο δρόμος οδηγεί στην Τρίπολη και βεβαίως προς Τριταία, Καλέντζι.

Συνεχίζουμε λοιπόν ευθεία. Πλατύς και άνετος ο δρόμος, καταπράσινο το τοπίο, ενώ στο βάθος προβάλλει ο Ερύμανθος.

Ελιές, αμπέλια αλλά και καλλιέργειες δημητριακών αποδεικνύουν ότι εδώ οι άνθρωποι είναι αγρότες, ενώ απόδειξη ότι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία αποτελούν τα πρόβατα που θα δείτε να απολαμβάνουν τη βοσκή τους.

Από καύσιμα δεν κινδυνεύετε να ξεμείνετε, γιατί θα συναντήσετε ουκ ολίγα βενζινάδικα.

Στα 14,4 χλμ. υπάρχει νέα πινακίδα που μας πληροφορεί:

* Ευθεία πάμε για Τρίπολη (και Τριταία προσθέτουμε εμείς).

*Δεξιά, ο δρόμος πηγαίνει προς Φαρρές. Είναι το δημοτικό διαμέρισμα που προσέφερε το όνομά του στο Δήμο και έχει πλούσια ιστορία. Αν συνεχίσουμε απ' τις Φαρές, φτάνουμε στο Ίσωμα, μέσω του οποίου, μπορούμε να οδηγηθούμε στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.

Όμως, για τις ανάγκες της διαδρομής μας, πάμε ευθεία. Η καλή σήμανση που θα συναντήσουμε μας δείχνει το δρόμο προς διάφορα χωριά της περιοχής (Ελληνικό, Καλούσι, Χρυσοπηγή, Λακκώματα). Περνάμε μέσα από τους οικισμούς Σταροχώρι, Δαφνούλα και στα 18,9 χλμ. η πινακίδα μας πληροφορεί:

* Ευθεία πηγαίνουμε προς Σκιαδά, Καλέντζι.

* Αριστερά οδηγούμαστε στο Κυπαρίσσι, Άγιο Δημήτριο, Αλεποχώρι. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη, που επειδή είναι ενδιαφέρουσα την περιγράφουμε αναλυτικά σε άλλη διαδρομή (Κυπαρίσσι-Άγιος Δημήτριος-Αλποχώρι-Σπαρτιά-Ι.Μ. Αγίων Πάντων).

Συνεχίζοντας ευθεία πινακίδες μας πληροφορούν ότι κάθετοι δρόμοι οδηγούν στα χωριά της περιοχής Αστέρι, Τόσκες. Κάπου εδώ βγαίνουμε από το Δήμο Φαρρών και μπαίνουμε στο Δήμο Τριταίας. Όταν συναντήσετε την πινακίδα που οδηγεί στο χωριό Χιόνα, βρισκόσαστε ήδη στα "Τριταιοχώρια".

Στα 28 χλμ. της διαδρομής φτάνουμε σε κόμβο στη θέση που λέγεται "Διάσελο". Δείξτε προσοχή:

* Ευθεία ο δρόμος οδηγεί στην Τρίπολη (137 χλμ.).

* Αριστερά πηγαίνει προς Ερυμάνθεια (4 χλμ.), Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας (4 χλμ.), αλλά και προς Καλέντζι (13 χλμ.).Είναι μια παράκαμψη που αξίζει να κάνετε, γι' αυτό την περιγράφουμε αναλυτικότερα σε άλλη διαδρομή.

Συνεχίζουμε ευθεία λοιπόν, και δεξιά και αριστερά μας αφήνουμε τα χωριά και τους οικισμούς Αγ. Γεώργιος, Μπαντζαίικα, Μάνεσι, Γολέμι, Μαστραντώνη.

Στα 33 χλμ., χωματόδρομος αριστερά οδηγεί στην Αρχαία Τριταία που μόλις αναδειχθεί θα αποτελεί σημείο συνάντησης χιλιάδων περιηγητών και επισκεπτών που ακολουθούν τα χνάρια της ιστορίας.

Συνεχίζοντας ευθεία - ο δρόμος αυτός είναι η περίφημη "111" οδός - στα 35 χλμ. μπαίνουμε στο Σταυροδρόμι όπου είναι η έδρα του Δήμου Τριταίας. Δώστε προσοχή στις πινακίδες που συναντάμε:

* Αριστερά πάει προς Αγία Μαρίνα (5 χλμ.), 100 μέτρα πιο πέρα πάλι αριστερά συναντάμε τις πινακίδες προς Δροσιά (12 χλμ.), Πτέρη (10 χλμ.), Κούμπερι (15 χλμ.), Ξηροχώρι (5 χλμ.), Αγραπιδιά (7 χλμ.).

* Απέναντι ακριβώς και δεξιά οδηγούμαστε σε Ρουπακιά ( 8 χλμ.), Αγ. Βαρβάρα (7 χλμ.), Κάλφα (11 χλμ.), Γάλαρο (8 χλμ.), Ράχη (4 χλμ.).

Είναι όλα ήρεμα χωριά, αντιπροσωπευτικά της περιοχής Τριταίας με γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Συνεχίζουμε ευθεία και αφήνουμε δεξιά μας τα Πανουσαίικα και το Σκούρα για να φτάσουμε, στα 41 χλμ. σε σταυροδρόμι. Δεξιά πάει για Σκούρα (3 χλμ.), ενώ αν πάμε ευθεία, στο 43,1 χλμ., φθάνουμε στο χωριό Καρπέτα που βρίσκεται στα όρια με το Νομό Ηλείας.

Ανηφορίζοντας αριστερά φθάνουμε στο Σκιαδά, ένα όμορφο κεφαλοχώρι που τις πλάτες του φυλάει το Σκιαδοβούνι.

Χωματόδρομος μέσα από του Σκιαδά οδηγεί στην Ιερά Μονή Νοτενών και το κάστρο του Δοξαπατρί.

 

 


Σημεία ενδιαφέροντος