Ιερά Μονή Χρυσοποδαρίτισσας στην Χρυσοπηγή

Πότε εορτάζει
(στις 23/08/2014)

Περιγραφή

Είναι κυκλωμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους. Έχει κηρυχτεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία που έχει χρυσό, δηλαδή θαυματουργό πόδι και σπεύδει σε βοήθεια όταν παρακληθεί. Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία οφείλεται στη θεραπεία, από την Παναγία, του ποδιού ενός πιστού.

 

Ιστορικά στοιχεία

Κτίστηκε τα τέλη του 12ου αιώνα και περιέχει χειρόγραφα από το 1309, καθώς και έγγραφα του 1635 από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως προς το Μοναστήρι. Καταστράφηκε το 1770 στα Ορλωφικά και ξαναχτίστηκε το 1812 από το μοναχό Ανανία για να ξανά καταστραφεί το 1825 από τον Ιμπραήμ. Μετά το τέλος της επανάστασης χτίστηκε ξανά. Την Μονή επισκέπτονταν συχνά ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός και κατά την Εθνεγερσία μετατράπηκε σε κέντρο ανεφοδιασμού του Αχαϊκού στρατοπέδου.

Πριν από την ίδρυσή της υπήρχαν ασκητήρια στην περιοχή και μάλιστα ο ρπώτος ναός λειτούργησε μέσα σε σπήλαιο με σταλαγμίτες.

Οδική πρόσβαση
Ναι

Χάρτης


Δείτε επίσης

Στην Αγία Μαρίνα πάνω στον ψηλό λόφο του Αι-Λια υπήρχε πολύ παλιό εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Τώρα κατασκευάστηκε νέο και από εκεί απολαμ...

περισσότερα »

Πρόκειται για παλαιό πέτρινο εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται στη θέση Λακκώματα μέσα σε περιοχή από έλατα, 200μ από την βρύση...

περισσότερα »