Οικισμός της Μεσοελλαδικής και της Μυκηναϊκής Εποχής στην Καλάνιστρα

Περιγραφή

Ο Οικισμός της Μεσοελλαδικής (2000 – 1600 π.χ.) και της Μυκηναϊκής Εποχής (1600 – 1100 π.χ.) βρίσκεται στη θέση Ροδιά ή Μπούγα στη χωριό Καλάνιστρα.

Ανασκαφές έφεραν στο φως μέρος ενός σημαντικού νεκροταφείου από θολωτούς τάφους της Μυκηναϊκής εποχής. Οι δύο σωζόμενοι θολωτοί τάφοι που αποκαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Ν. Ζαφειρόπουλο κατά τα έτη 1955-1957 και που περιείχαν πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα, ανήκαν σε αξιωματούχους μιας σπουδαίας και ισχυρής Μηκηναϊκής εγκατάστασης, της οποίας τα οικιστικά στοιχεία δεν έχουν έλθει ακόμα στο φως.

Η ευρύτερη περιοχή φαίνεται ότι προσέλκυσε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία εκεί και άλλων εγκαταστάσεων, ήδη από τα ΜΕ χρόνια (17ος αιώνας) και καθ' όλη τη διάρκεια της Μυκηναϊκής περιόδου.

Στοιχεία αυτών των εγκατατάσεων έχουν έλθει στο φως στις θέσεις Πυργάκι, Αντρεούσι, Δρακότρυπα, Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Γεώργιος.  

Οδική πρόσβαση
Ναι

Χάρτης


Δείτε επίσης

Πύργος του Tremouille στην Χαλανδρίτσα

Στη Χαλανδρίτσα στη θέση Αχούρια βρίσκεται ερειπωμένος ο Φράγκικος Πύργος (ή Πύργος του Tremouille) ο οποίος χτίστηκε το 121...

περισσότερα »

Βρίσκεται στη θέση Κάμπος, στο χωριό Ίσωμα, σε ιδιωτικό κτήμα. Έχουν βρεθεί επίσης διάφορα μικροαντικείμενα σε θέσεις κοντά...

περισσότερα »