Λεόντιο
Δημοτική ενότητα
ΛεοντίουΕπικοινωνία
Τηλέφωνα | 6977702141 (κ. Γεώργιος Κωνσταντινόπουλος) |
---|
Περιγραφή
Στην ιστορική του διαδρομή ο οικισμός ονομαζόταν Γουρζούμισα, αλλά μετά το 1923 επανέκτησε το αρχικό του όνομα Λεόντιο. Το Λεόντιο που υπήρξε μέλος της Αχαϊκής δωδεκάπολης και έδρα του παλαιού Δήμου Παναχαΐδος, είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολλά νερά και πλούσια βλάστηση.
Στο κέντρο του οικισμού με τα λιθόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια και αγνά προϊόντα. Από εκεί φεύγει δρόμος για τη Ρακίτα, Βετέικα, Θωμέικα καλοκαιρινά θέρετρα. Στο βορειότατο άκρο του οροπεδίου της Ρακίτας, στο Παναχαϊκό όρος ανασκάπτεται από το 1979 υστερογεωμετρικός περίπτερος αψιδωτός Ναός, της θεάς Αρτέμιδος, ο οποίος έχει ανακαινιστεί και είναι επισκέψιμος.
Η παράδοση θέλει τον Απόστολο Ανδρέα να πέρασε από το χωριό κυνηγημένος από τους Ρωμαίους και μάλιστα να έχει αφήσει αποτύπωμα της πατούσας του σε μια πέτρα. Αυτή η πέτρα φυλάσσεται σε ένα μικρό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο δίπλα από το ξωκλήσι του Απόστολου Ανδρέα.
Το Λεόντιο είχε δημιουργήσει και αποικία στην Χίο, τα Λεοντόποδα.
Κατά τον Πλίνιο στο Λεόντιο υπήρχε μια πηγή που όποιος έπινε νερό πέθαινε μετά από τρεις ημέρες.
Στη σύγχρονη ιστορική σημαντικό γεγονός, που έλαβε χώρα στα περίχωρα του χωριού, είναι η γνωστή Μάχη του Λεοντίου ανάμεσα σε ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ και του 3ου συντάγματος "ειδικού πολέμου" της ιταλικής Μεραρχίας Πιεμόντε υπό τον ταγματάρχη Γκασπάρο, τον επονομαζόμενο και "ανταρτοφάγο". Επικεφαλής των ανταρτών ήταν ο καπετάνιος Μίχος.
Στις 14 Ιουλίου του 1943 ξεκίνησε η μάχη με ενέδρα των ανταρτών. Στη μάχη που ακολούθησε οι Έλληνες πατριώτες κυριολεκτικά διέλυσαν τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις οι οποίες έχασαν γύρω στους εβδομήντα άνδρες όλο τον οπλισμό και τα υποζύγια τους. Με τα υλικά αυτά ενισχύθηκε αποφασιστικά η μαχητική ικανότητα του ΕΛΑΣ της βόρειας Πελοποννήσου. Αργότερα ως αντίποινα το χωριό κάηκε από τις κατοχικές δυνάμεις που σκότωσαν τουλάχιστον δέκα χωριανούς. Πολλοί κάτοικοι του Λεοντίου συμμετείχαν ενεργά στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και τις οργανώσεις του ΕΑΜ παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη στον απελευθερωτικό αγώνα τα χρόνια της κατοχής 1941-1944.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 739 μέτρων.
Βασικά στοιχεία
- Πληθυσμός
- 296 κάτοικοι
- Οδική πρόσβαση
- Ναι
Μέσω Ε.Ο. Πατρών-Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων.
- Συγκοινωνία
Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)
Χάρτης
Σημεία ενδιαφέροντος
Είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοποδαρίτισσας.