Πλατανόβρυση

Δημοτική ενότητα

Φαρρών

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 6937022778 (κ. Γιώργος Μπιθέλης-Πρόεδρος Τ.Κ.)

Περιγραφή

Αριστερά στο δρόμο προς Χαλανδρίτσα βρίσκεται η Πλατανόβρυση, το όνομά της μαρτυρά τα πλατάνια και τα νερά της. Αξίζει να δείτε, τα ερείπια Οικισμού Ιστορικών Χρόνών στη θέση Ελληνικό, τη Μονή Μπαμπιώτη με χαρακτηριστική κρήνη με κούτουλα και επιγραφή, το ναό της Αγίας Παρασκευής καθώς και το σπήλαιο προσκυνήματος στην ομώνυμη πηγή, καθώς και το Ναό του Αγ. Αθανασίου.

Στο κέντρο του οικισμού και μπροστά από την Αγ. Παρασκευή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να απολαύσετε την πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια και τους κούτουλες απ’ όπου τρέχει το γάργαρο νερό του Παναχαϊκού. Στην Κάτω Πλατανόβρυση βρίσκεται η Βυζαντινή τρίκλιτη Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά της Μέτζενας) που αποτελεί βυζαντινό μνημείο, κτισμένη το 1.400 μ.Χ., η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε τμήμα Ρωμαϊκού κτιρίου (πιθανόν σε λουτρά).

Στον αύλιο χώρο της, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποιεί κατ’ έτος εκδηλώσεις για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν άλλες δύο, η Μονή των Βλαχερνών στην Ηλεία και η Μητρόπολη του Μυστρά του 10ου αιώνα μ.Χ.

Αρχικά ονομαζόταν Μέτζαινα από τον πρώτο οικιστή του χωριού, άγνωστο πότε, πιθανότατα Αρβανίτικης καταγωγής, που λεγόταν Μέτζος. Αναφέρεται σε ενετικό κατάλογο το 1699 και το 1713, το 1828 με 28 οικογένειες, 325 κατοίκους το 1899 και 407 το 1971. Το 1824 στο χωριό διεξήχθη μάχη μεταξύ του Γενναίου Κολοκοτρώνη και των Οθωμανών.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 448 μέτρων.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
403 κάτοικοι
Προϊόντα που παράγει

Λάδι

Οδική πρόσβαση
Ναι

Μέσω Ε.Ο. Πατρών-Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων

Συγκοινωνία

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)

Χάρτης


Σημεία ενδιαφέροντος

Τσαπουρνιά

Οι παραθεριστικός οικισμός  Τσαπουρνιά  είναι «πνιγμένος» στα έλατα, τα διάσπαρτα εκκλησάκια και τα πέτρινα σπίτια. Είναι ιδανικ...

περισσότερα »