Κάλανος

Δημοτική ενότητα

Φαρρών

Επικοινωνία

Τηλέφωνα 2694091210, 6974413380 (κ. Χρήστος Παύλου, Εκπρόσωπος Τ.Κ.)

Περιγραφή

Το χωριό Κάλανος που παλιά λεγόταν Νεζερά, σας περιμένει με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του, τον ερειπωμένο πύργο Παυλόπουλου, τις πέτρινες βρύσες του και τους νερόμυλους στον Πείρο ποταμό. Εδώ ακριβώς απέναντι από το χωριό, μπορεί κανείς να θαυμάσει την Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας, χτισμένη μέσα στους επιβλητικούς βράχους, κυκλωμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους, σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Ο Κάλανος κατά το παρελθόν υπήρξε έδρα του Δήμου Νεζερών και τα χωριά της περιοχής ονομάζονταν «Νεζεροχώρια». Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, υπήρξε λόγω του υγιεινού του κλίματος θέρετρο χρησιμοποιούμενο από πολλούς επώνυμους Πατρινούς της εποχής εκείνης.

Κατά την Τουρκοκρατία υπήρξε κοιτίδα και φέουδο της Οικογένειας Λόντου. Το 1824 στο χωριό διεξήχθη μάχη των κατοίκων με τους Τούρκους στα πλαίσια της Επανάστασης του ΄21.

Κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα, κατευθυνόμενα προς τα Καλάβρυτα, προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις σε πολλά χωριά συμπεριλαμβανομένων και του χωριού Κάλανος. Στο συγκεκριμένο χωριό παρατηρήθηκε ορισμένη αντίσταση απέναντι στα κατοχικά στρατεύματα, εξαιτίας της ύπαρξης ανταρτών στα γύρω βουνά.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Βασικά στοιχεία

Πληθυσμός
124 κάτοικοι
Προϊόντα που παράγει

Κτηνοτροφικά προϊόντα

Οδική πρόσβαση
Ναι

Μέσω Ε.Ο. Πατρών-Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων

Συγκοινωνία

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)

Χάρτης