Καλέντζι
Δημοτική ενότητα
ΚαλεντζίουΕπικοινωνία
Τηλέφωνα | 2694031017 (κ. Χρήστος Παρασκευόπουλος-Πρόεδρος Τ.Κ.) |
---|
Περιγραφή
Παραθεριστικό χωριό σε υψόμετρο 950 μέτρα, με φυσικές ομορφιές και κλίμα υγιεινό, ικανοποιεί τους επισκέπτες του όλες τις εποχές. Αμφιθεατρικά χτισμένο,αγναντεύει κάτω την Αχαϊκή πεδιάδα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, μέχρι στο Ιόνιο Πέλαγος, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Στο κεντρικό σημείο του χωριού, δεσπόζουν αντικριστά οι ανδριάντες του Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, μπροστά από το Μουσείο που περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και σπάνια έγγραφα από την ένδοξη εποχή του «Γέρου της Δημοκρατίας».
Στο μουσείο Λαϊκής Τέχνης, θα συναντήσετε σπάνια τοπικά αντικείμενα περασμένων εποχών.Διαθέτει τουριστικό ξενώνα του Ε.Ο.Τ. με 22 δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ και καθιστικό με τζάκι. Επίσης πλήρως εξοπλισμένη παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ, κιόσκια και χωμάτινους δρόμους για υπέροχους περιπάτους μέσα στα έλατα.
Εδώ θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και περίπτερο ενημέρωσης επισκεπτών. Πάνω από το Καλέντζι βρίσκεται ο βράχος Γερακούλι, που αποτέλεσε το φυσικό ρολόι των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Στο Καλέντζι διεξάγονται κατά διαστήματα αγώνες ανεμοπτερισμού που προσφέρουν ανεπανάληπτες συγκινήσεις στους λάτρεις του είδους.
Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από οικογένεια οικιστές της περιοχής με το επώνυμο Καλέντζι. Οικογένεια με αυτό το όνομα απαντάται στην Κωνσταντινούπολη, πριν την πτώση της πόλης στους Οθωμανούς, με καταγωγή από την περιοχή της Ιλλυρίας, σημερινή Αλβανία.
Μετά την άλωση της πόλης οι Καλέτζι μετοίκησαν στην Κύπρο και γύρω στα 1570 όταν και η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς σντη Ζάκυνθο. Στην Ζάκυνθο η οικογένεια αναφέρεται ανάμεσα στους ευγενείς της πόλης , αργότερα με το όνομα Καλέντζι αναφέρεται κλάδος της οικογένειας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Απόγονοι αυτής της οικογένειας πιστεύεται ότι μετοίκησαν στην περιοχή και έγιναν οικιστές της δίνοντας και το όνομα τους. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι σε Οθωμανικό φορολογικό κατάλογο του 1461 αναφέρονται 7 αρβανίτικες οικογένειες με καταγωγή την Κωνσταντινούπολη 5 με το επώνυμο και 2 με το μικρό όνομα Καλέντζι. Ο ίδιος κλάδος πιστεύεται ότι είναι και οι οικιστές του Καλεντζίου Ιωαννίνων.
Η εγκατάσταση των πρώτων οικιστών πιθανότατα έγινε στην περιοχή της Αγία Σωτήρως όπου το 1965 βρέθηκαν ταφές του 12ου αιώνα μ.χ. Της ίδιας εποχής είναι και ο ομώνυμος ναός που βρίσκεται στη περιοχή, ο παλιότερος του χωριού . Πρώτη φορά αναφέρεται σαν χωριό στον Οθωμανικό φορολογικό κατάλογο του 1461 και ανήκε στη περιφέρεια Σγάρτσικο. Το Καλέτζι το συναντάμε πάλι σε όλες τις Ενετικές απογραφές, ενώ αναφέρεται και σε εκκλησιαστικά έγγραφα όπου αναφέρονται και τα ονόματα των ιερέων.
Κατά καιρούς στο Καλέτζι έρχονταν για μόνιμη εγκατάσταση Ηπειρώτες μετά από αποτυχημένες επαναστάσεις. Αλλά και Τρικαλινοί μετά την αποτυχημένη επανάσταση του επισκόπου Τρίκκης. Γνωστότερες από αυτές τις οικογένειες είναι οι Καρελιάδες, και οι Κακοδημαίοι. Επίσης η οικογένεια Οικονόμου προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκε στο Καλέτζι πριν το 1800. Απόγονοι αυτών των οικογενειών είναι σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού. Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε γύρω στα 1860 όταν μετεγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι από τους γύρω οικισμούς και τα διάσπαρτα γραίκια-στάνες.
Κατά την επανάσταση του 1821 πολλοί Καλεντζιώτες βοήθησαν οικονομικά στον αγώνα και πήραν μέρος σε μάχες. Καλεντζιώτες πήραν μέρος και στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου αναφέρονται και πεσόντες.
Στις 28 Ιουλίου 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και στις 14 Απριλίου 1944 οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο χωριό καίγοντας 19 σπίτια.
Από τις οικογένειες του Καλεντζίου σημαντικότερες με προσφορά στον αγώνα και στη πολιτική σκηνή είναι :
Η οικογένεια Σταυρόπουλου - Παπανδρέου που ανέδειξε 3 πρωθυπουργούς, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα και τους γιους του Ανδρέα και Γιώργο. Μέλος της ήταν και ο Νίκος Παπανδρέου που πήρε μέρος και σκοτώθηκε στη μάχη του Κιλκίς το 1913.
Η Οικογένεια Μπαλάση - Μπαλασόπουλου θεωρείται από τις παλιότερες οικογένειες του χωριού , απόγονοι της σήμερα μένουν στο χωριό αλλά και στη γειτονική Ερυμάνθεια και στην Πάτρα. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Ήπειρο ενώ κλάδοι της υπάρχουν σε όλη τη Πελοπόννησο και στα Επτάνησα, τα μέλη του κλάδου του Καλεντζίου έχουν έρθει από το Γύθειο. Γνωστότερα μέλη της οικογένειας είναι οι Μπαλάσης Μπαλασόπουλος που βοήθησε οικονομικά στην επανάσταση του 1821 παίρνοντας μέρος στη πολιορκία της Πάτρας και στη μάχη του Σαραβαλίου. Οικονομικά στον αγώνα αναφέρονται ότι πρόσφεραν και ο Αθανάσιος Μπαλασόπουλος, ενώ ο Αβράμης Μπαλασόπουλος υπηρέτησε στον επαναστατικό στρατό και διετέλεσε δημογέροντας Καλεντζίου. Δήμαρχοι Τριταίας διετέλεσαν οι Ανδρέας Μπαλάσης (1887-1891) και Χρήστος Μπαλάσης (1895 - 1912).
Η οικογένεια Κατσιφάρα.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 843 μέτρων.
Βασικά στοιχεία
- Πληθυσμός
- 71 κάτοικοι
- Προϊόντα που παράγει
Ζωοτροφές
- Μασούρας
Τηλέφωνα: 6982524099 | Διεύθυνση: Οικισμός Διάσελο
- Παπαγιαννακόπουλος
Τηλέφωνα: 6945265897 | Διεύθυνση: Οικισμός Διάσελο
- Οδική πρόσβαση
- Ναι
Μέσω Ε.Ο. 111.
- Συγκοινωνία
Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)