Σκιαδά
Δημοτική ενότητα
ΤριταίαςΕπικοινωνία
Τηλέφωνα | 6944575155 (κ. Γεώργιος Μπότης-Πρόεδρος Τ.Κ.) |
---|
Περιγραφή
Το Σκιαδά είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τριταίας με τους οικισμούς Πηγάδια, Μπαράκες και Καρπέτα. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων αμφιθεατρικά στις Ν.Δ. πλαγιές του Ερυμάνθου.
Γραφικό χωριό με τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου να δεσπόζει στην κεντρική του πλατεία. Πλησίον του Σκιαδά σε μια από τις πλαγιές του Ερυμάνθου, είναι κτισμένη η Μονή των Νοτενών, που έλαβε το όνομά της κατά μια εκδοχή από την οικογένεια Νότηδων που βοήθησε στην ανέγερσή της, ή από την Αλβανική μορφή της λέξης Παναγιώτης (Νότης). Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η αρχική Μονή κτίστηκε το 1530 πάνω από την σημερινή Μονή. Σήμερα διακρίνεται μόνο ο περίβολος αυτής.
Επίσης παλαιός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία που είναι στηριγμένος πάνω σε αρχαίο Ναό, μάλλον του Απόλλωνα, του οποίου σώζονται κίονες, κιονόκρανα και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη.
Ο Ναός της Παναγίας έχει ύψος 3μ, δεν έχει παράθυρα και έχει εξαίρετες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και κάτω από αυτές άλλες παλαιότερες. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, οι μοναχοί εγκατέλειψαν αυτή τη Μονή και κατέβηκαν 500μ πιο κάτω, όπου έκτισαν την νέα Μονή. Ο Ναός της Μονής λόγω των κατολισθήσεων, γκρεμίστηκε και διασώθηκε μόνο το κωδωνοστάσιο, κτίσμα του 1833 όπως αναγράφεται σε αυτό. Στη θέση του οικοδομήθηκε νέος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο. Το 1902 κτίστηκε Ναός έξω από τον περίβολο της Μονής όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Νοτενιώτισσας με αργυρά επένδυση.
Έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλαιές εικόνες. Είναι ρυθμού βασιλικής με μικρό κωδωνοστάσιο επί της οροφής του. Τον Απρίλιο του 1821 οι Τούρκοι σύλησαν τη μονή και τότε συνεπλάκη μαζί τους και φονεύθηκε ο Δελή-Γιώργης του Γιαννιά. Μετά την απελευθέρωση του Έθνους, η Μονή δεν διαλύθηκε αλλά κρίθηκε διατηρητέα και το 1838 παραχωρήθηκε σε αυτήν και το μονύδριο του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού το επιλεγόμενο του Νίκαβα. Στη Μονή έζησε και ετάφη κατά τον 17ο αιώνα ο Παπα-Ιωακείμ που στο τέλος της ζωής του ασκήτευσε σε σπήλαιο κοντά στη Μονή. Δέκα χρόνια μετά την Κοίμηση του, έγινε ανακομιδή του λειψάνου του, κατόπιν εντολής του Οικουμενικού Πατριάρχη το οποίο ευρέθη σώο και αποπνέον άρρητον ευωδία. Η Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου και στις 3 Ιουλίου (Αγίου Ιωακείμ).
Στο χωριό Σκιαδά, σώζονται υπόλοιπα του Βυζαντινού κάστρου «Δόξα Πατρί» καθώς και παλιό εκπαιδευτήριο που κτίστηκε το 1932 με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το Σκιαδοβούνι δεν είναι δασώδες και υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως χώροι απογείωσης για ανεμοπτερισμό με υψόμετρο 1.100-1.400μ. Η περιοχή έχει κριθεί κατάλληλη για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ενώ υπάρχει δυνατότητα οργάνωσης μεγάλης εμβέλειας αγώνων.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων.
Βασικά στοιχεία
- Πληθυσμός
- 660 κάτοικοι
- Προϊόντα που παράγει
Μέλι
- Ιωάννης Αθανασόπουλος-Μελισσοκόμος
Τηλέφωνα: 6978446371 | Διεύθυνση: Οικισμός Καρπέτα | Προϊόντα:
Μέλι
- Οδική πρόσβαση
- Ναι
Μέσω Ε.Ο. 111.
- Συγκοινωνία
Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (Τηλ. 2610 623-886-8)
Παραγωγοί
Χάρτης
Σημεία ενδιαφέροντος
Στο λόφο του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται ερείπια παλιαοχριστιανικής Βασιλικής.